Grapefruit

14,99lei TVA Inclus

Preț / kg

Țara de origine: Africa de sud

Cod produs: 236 Categorie:

Descriere

Grapefruit – Scurt istoric

Grapefruit a apărut pe pământ cu doar 250 ani în urmă, ca urmare a unei frumoase poveşti de dragoste între portocal şi pomelo. Idila s-a desfăşurat în luxuriantele insule Barbados, unde au fost plantate ambele specii, care astfel s-au întâlnit pentru prima oară. A fost – se pare – dragoste la prima vedere, iar din încrucişarea celor doi arbori a rezultat o specie nouă de pom fruc­tifer, nu prea înalt, cu fructe mari, de o culoare variind de la galben aprins la portocaliu-roşiatic. Celebritatea a căpă­tat-o abia la începutul ani­lor ’80, când în Statele Uni­te făcea furori o cură de slăbire cu acest fruct. Deja în acei ani, America se confrunta cu o primă epidemie de obezitate, iar grepfrutul a fost arma uti­lizată cu atât de mult succes contra acestui flagel, încât în New York-ul anului 1983 s-a consumat mai mult grepfrut decât roşii, ardei sau castraveţi.

O farmacie într-un fruct – Grapefruit

Ei bine, grepfrutul nu este o imensă colecţie de minerale şi de vitamine, aşa cum poate ne-am aştepta. De fapt, el este constituit în proporţie de aproximativ 90% din apă. Se adaugă doar un pic de potasiu şi vreo 4 vitamine. E adevărat, totuşi, că un grep­frut de 200 g asigură necesarul de vitamina C pentru o zi întreagă şi un sfert din necesarul de vitamina A. În rest, mai conţine doar mici cantităţi din vita­minele B1 şi B5 şi cantităţi infime din alte vitamine din complexul B, vitamina E etc. Şi atunci, de ce creează grepfrutul atâta vâlvă? Pentru că are în com­poziţia sa nişte substanţe prea puţin cunoscute, dar care fac adevărate minuni în organism: zeaxantina, de exemplu, ţine departe bolile oculare şi car­diace, în timp ce naringenina blochează dez­voltarea cancerului, iar spermidina ne men­ţine tinereţea ţesuturilor şi ne măreşte spe­ranţa de viaţă.

Cum administrăm Grapefruit

De la bun început, trebuie spus că grepfrutul, pentru a fi eficient, nu e bine să fie consumat cu zahăr sau alţi îndulcitori, care i-ar diminua efectele benefice asupra pancreasului, tubului digestiv, metabolismului etc. El va fi consumat în stare cât mai naturală, fără îndulcitori şi fără a fi preparat termic în vreun fel. Iată care sunt principalele sale moduri de administrare:

Grapefruit ca atare

Se consumă după deco­jire, prin care însă nu tre­buie îndepărtat prea mult din pieliţa albă. Deşi nu este foarte agreabilă la ve­dere şi la gust, această pie­liţă este foarte sănătoasă pen­tru organism. Dacă nu ur­maţi un tratament cu me­dicamente de sinteză, nu există un moment anume al zilei pentru a consuma grep­­frutul, care este efi­cient atât înainte de masă, cât şi între mese. Trebuie ţinut cont însă că pentru a vindeca anumite afecţiuni este ne­cesar să mărim mult doza şi să stabilim un anu­mit interval de timp de administrare. Cu alte cu­vinte, avem nevoie de o cură, despre care vom vorbi în con­tinuare:

Cura cu Grapefruit

A fost imaginată iniţial pentru slăbit, dar se aplică şi pentru detoxifiere, reglarea glicemiei, tratarea boli­lor renale etc. Zilnic se consumă câte 1-3 grepfruturi înainte de fiecare masă, cu aprox. 15 minute. Per­soanele care vor să scadă în greutate vor consuma minimum 2 grepfruturi înainte de masă, în timp ce persoanele care nu doresc acest lucru nu vor consuma mai mult de un grepfrut. O cură cu grepfrut durează minimum 14 zile şi maximum 21 de zile, urmate de 7-10 zile de pauză.

Sucul proaspăt de Grapefruit

Se obţine prin simpla stoarcere, făcută fie cu cla­sicul dispozitiv manual, fie cu cel electric. Pentru a avea efecte terapeutice maxime, sucul de grepfrut tre­buie consumat proaspăt, stors cu cel mult 2 ore înainte de a fi băut – dacă se păstrează la temperatura camerei – şi cu 6 ore înainte de a fi băut – dacă se păstrează la frigider. De regulă, se administrează pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă.

Grapefruit şi obezitatea

Dacă în cantităţi mici grepfrutul este un excelent stimulent al apetitului alimentar şi al digestiei, administrat în doze mari, acest fruct se comportă ca un foarte eficient inhibitor al poftei de mâncare. Consumat înainte de masă, el reglea­ză între altele secreţia de sucuri digestive şi in­fluenţează senzaţia de foame, inhibând-o. Adău­gaţi la aceasta faptul că grepfrutul are o valoare calorică infimă, că reglează glicemia şi detoxifică tubul digestiv şi veţi obţine o imagine ceva mai completă asupra acestui adevărat medicament de slăbit. Mai mult, grepfrutul stimulează tranzitul intestinal, favorizează eliminarea surplusului de apă din organism, iar datorită fibrelor pe care le conţine, prelungeşte senzaţia de saţietate după ce am mâncat. Daca doriţi să slăbiţi, aşadar, ţineţi cura cu grepfrut. Încercaţi o cură de 3 săptă­mâni, timp în care veţi consuma măcar câte 2 grepfruturi înaintea oricărei mese, oricât de mici.

Grapefruit şi bolile de rinichi

Este demonstat ştiinţific: un pahar de suc de grepfrut pe zi previne formarea sau refacerea pietre­lor la rinichi. De ce? Pentru că oxalaţii şi uraţii sunt dizolvaţi, efectiv, de către acidul citric şi alte sub­stanţe conţinute în grepfrut, care alături de portocală este printre cele mai eficiente remedii contra pietrelor la rinichi. Ca atare, atât persoanelor care vor să pre­vină această afecţiune, cât şi celor care au eliminat, pe cale naturală sau chirurgicală, calculi renali, le este recomandat să consume zilnic o jumătate de litru sau un litru de suc de grepfrut, portocale sau combinaţii ale celor două, în cure de 7 zile, cu alte 7 zile de pauză. . De reţinut, însă, că grepfrutul nu se admi­nistrează simultan cu antibioticele de sinteză, a căror acţiune o inhibă.

Tratamente interne – Grapefruit

Crizele biliare – sunt prevenite şi tratate extraordinar de eficient de sucul proaspăt de grepfrut. Un pahar băut dimineaţa, pe stomacul gol, stimulează activitatea biliară, previne apariţia tulburărilor diges­tive, a dispepsiei şi a crizelor biliare. Administrat con­junctural, atunci când apar durerile şi celelalte simp­tome specifice dischineziei biliare, are un efect puter­nic de deblocare a colecistului, stimulând vărsarea bilei în duoden. Persoanelor cu probleme biliare frec­vente le este recomandată cura cu suc de grepfrut, câte un pahar (200 ml) consumat cu 30 min. înainte de fiecare masă principală. Pe perioada sărbătorilor, când datorită hranei abundente şi bogate în grăsimi vezica biliară este foarte solicitată, se vor consuma câte 3 fructe pe zi, pentru a ne limita în mod natural apetitul şi a evita abuzurile culinare, precum şi tul­burările hepato-biliare care le însoţesc.

Grapefruit

Mahmureala – întreg cortegiul de simptome care apar după intoxicaţia alcoolică pot fi simplu şi eficient tratate cu ajutorul sucului de grepfrut, din care se bea minimum 1 litru în 12 ore, fracţionat în porţii mici (câteva linguri la fiecare 30 de minute). Datorită substanţelor amare pe care le conţine, grepfrutul are un foarte bun efect drenor, fiind un stimulent al ficatului, în timp ce substanţele din familia aspirinei con­ţinute de el vor diminua durerea de cap, iar sub­stan­ţele volatile vor tăia senzaţia de greaţă. Se pare că grep­frutul blochează parţial acţiunea nocivă a al­coolului asupra sistemului nervos, prevenind într-o anu­mită măsură dependenţa.

Grapefruit

Constipaţia – un remediu simplu împotriva acestei afecţiuni este consumarea a 1-2 fructe de grepfrut înaintea mesei de dimineaţă. Acest tratament simplu detoxifică şi stimulează activitatea enzimatică la nivelul intestinului. Suplimentar, se poate bea între mese câte un pahar de suc de grepfrut, care îmbu­nă­tă­ţeşte peristaltismul tubului digestiv, fiind indicat în constipaţia atonă.

Avitaminoza – deşi nu este foarte bogat în vita­mine; grepfrutul are un mare atu: nutrienţii pe care îi conţine sunt foarte uşor de asimilat de către orga­nism. Din acest motiv, împreună cu celelalte citrice; el are – în opinia specialiştilor – un efect de creştere a concentraţiei de vitamine din sânge mai bun decât legumele. Aceasta este şi concluzia unui studiu realizat de un grup de medici olandezi asupra unui grup de copii anemici; cu vârste cuprinse între 7 şi 11 ani. Chiar dacă vitamina A, vitamina C şi vitaminele din com­plexul B sunt într-o concentraţie nu foarte mare în grepfrut; criteriul principal în utilizarea terapeutică a acestor fructe; este faptul că substanţele nutritive din ele sunt absorbite cu o mult mai mare eficienţă decât cele din legume.

Colesterolul şi glicemia crescute

Se ţin cure de minimum 3 săptămâni, timp în care se consumă 1/2 – 1 kg. grepfrut pe zi. Fibrele alimentare din compo­ziţia sa împiedică asimilarea grăsimilor saturate. Aportul masiv de vitamina C şi A din aceste fructe previne oxi­darea colesterolului rău (LDL); depunerea sa pe pereţii vaselor de sânge. La rândul său, gli­cemia este ţinută sub control de către flavo­noidele din grepfrut; care încetinesc ritmul eliberării glucozei în sânge; prevenind astfel apariţia hipergli­cemiei şi a diabetului.

Tromboflebita

Se consumă zilnic câte 750 ml de suc proaspăt de grepfrut, însă obţinut prin mixarea miezului, şi nu prin stoarcere. Acest preparat are puternice efecte antiinflamatoare venoase şi previne formarea trombilor, ajutând la eliminarea celor existenţi. O cură durează 10 zile şi va fi urmată de minimum 7 zile de pauză, după care se poate relua.

Răcelile (infecţiile gripale)

Se bea 3 zile la rând câte 1/2 l de suc proaspăt stors de grepfrut, în reprize. Remediul este şi mai eficient dacă se pune în el suc de portocale, în proporţii egale. Sucul de grepfrut are efecte antiinfecţioase, stimulează imunitatea prin concentraţia mare de vitamina C. De asemenea, ameliorează anumite simptome ale gripei, cum ar fi durerile de cap, durerile muscu­lare, senzaţia de vertij, astenia.

Îmbătrâ­ni­rea prematură

Studii făcute în S.U.A. au identificat 2 substanţe în grepfrut care au un efect puternic anti-îmbătrânire. Prima este naringenina, care previne degenerarea ADN-ului celular şi îl repară pe cel afec­tat de către acţiunea radicalilor liberi. Cea de a 2-a, spermidina, ajută, între altele, la menţinerea sănătăţii sistemului nervos, protejând în special memoria. Mai mulţi nutrienţi din acest fruct ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv, a vaselor de sânge şi a tonusului muscular.

Contraindicaţii la administrarea Grapefruit

Unul dintre cele mai puternice “medicamente” con­ţinute de către grepfrut, adică naringenina. Are pe lângă efectele sale antitumorale, antivirale şi antioxidante, şi o proprietate extrem de neplăcută – inactivează medica­mentele. Este contraindicat să se con­sume grepfrut cu 3 ore înainte sau după ce admi­nistrăm medicamente. Antibiotice, medicamente contra colesterolului şi a diabetului, pentru potenţă, diuretice, antiinfla­ma­toare, antitumorale etc.

Informații suplimentare

Greutate 1 kg

Recenzii

Nu există încă recenzii.

Numai clienți autentificați care au cumpărat acest produs pot scrie o recenzie.

Pin It on Pinterest